Disciplines

De verschillende disciplines


Boogschieten bestaat uit verschillende disciplines, deze worden binnen (indoor) of buiten (outdoor) geschoten.

Onder outdoor vallen: de Korte afstand (25m), de Lange afstanden, de Field en de 3D archery.

Bij de indoor vinden we: 18meter 3 pijlen(met afkaping), 18meter 3 pijlen(zonder afkamping)

en de 25meter 3 pijlen en 1 pijl.

Voor meer info kan je terecht in je club of op www.handboogliga.be/handboogschieten

Outdoor


Het Korte afstand schieten bestaat uit twee verschillende wedstrijdvormen:


25 meter 3 pijlen:

Schutters schieten op 25 meter 2 reeksen van 36 pijlen.

Op nationaal niveau bestaat hiervan ook een Belgisch kampioenschap dat jaarlijks wordt geschoten. Het is een open kampioenschap dus alle HBL-leden kunnen hier aan deelnemen.


25 meter 1 pijl:

Schutters schieten op 25 meter 1 reeks van 36 pijlen.

Op basis van het eindklassement 25M1P worden de deelnemers voor de alom gekende Interland België-Nederland geselecteerd. Schiet mee aan deze wedstrijden en misschien kom jij ook wel eens uit voor België tegen onze Noorderburen.

Outdoor

Lange afstand wedstrijden

Bij deze wedstrijd worden door de heren afstanden van 90, 70, 50 en 30 meter geschoten. De dames schieten de afstanden 70, 60, 50 en 30 meter. De wedstrijd wordt buiten op een groot, vlak veld geschoten. Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten te schieten. Per geschoten pijl is een maximum score van 10 punten mogelijk. In totaal kan er een maximum score van 1440 punten behaald worden.


Een afstand van 90 meter betekent een lange weg voor de pijl. Zo'n lange afstand betekent dus ook dat de pijl een grotere boog zal moeten maken dan bij een afstand van bijvoorbeeld 30 meter. Hoe krachtiger de handboog, hoe sneller de pijl zal vliegen. Door die snelheid en vlakke weg heeft de pijl minder last van bijvoorbeeld wind of regen omstandigheden.Indoor

18 METER 3 PIJLEN (met afkamping):

Dit wedstrijdconcept wordt ook wel de BAIC-wedstrijden genoemd en zijn erkende WA-wedstrijden. Schutters schieten op 18 meter 2 reeksen van 30 pijlen. Nadien wordt het klassement opgemaakt met de totaalscores en schiet men individuele matches tot er een winnaar bekend is. Deze wedstrijden zijn ook selectiewedstrijden voor onze toppers om zich te selecteren voor internationale uitzendingen.


18 METER 3 PIJLEN (zonder afkamping):

Schutters schieten op 18 meter 2 reeksen van 30 pijlen. Clubs organiseren deze wedstrijd meestal in het eigen clublokaal en schutters kunnen kiezen of ze op vrijdag, zaterdag of zondag hun manche komen schieten.


25 METER 3 PIJLEN en 1 PIJL:

Deze twee disciplines zijn eigenlijk een verlengde van de 25 meter wedstrijden outdoor. Bij de 25M3P-wedstrijden schiet men 2 reeksen van 36 pijlen en voor de 25M1P-wedstrijden schiet men 1 reeks van 36 pijlen.

Outdoor

Field

Bij het competitief beoefenen van “Field Archery” loop je in groepjes van vier personen op een uitgestippelde route in een bosrijke of landelijke omgeving. Langs de route zal je een aantal genummerde schietposten terugvinden waar je op diverse doelen en op verschillende afstanden moet schieten. De afstanden kunnen gedeeltelijk gemarkeerd of niet gemarkeerd zijn, wat wil zeggen dat het bekende of onbekende afstanden tot het doel zijn.


3D Archery

Een 3D-Toernooi is een handboogtoernooi, waarbij (in een bosrijke omgeving) over zelf te schatten afstanden, 3-dimensionale dierafbeeldingen (poppen), zo goed mogelijk geraakt moeten worden.